Antik art france

 

    Ар Нуво (на френски: art nouveau, ново изкуство) е стил в изящните изкуства, архитектурата и приложните изкуства.

    Ар нуво достига своя връх през 90-те години на 19 век (особено периода 18901905). Като реакция на академичното изкуство на 19 век, стилът се отличава с изобразяване на плоски декоративни форми; преплетени форми на камшиковидната крива; асиметрия; изтъкване на ръчно изработените предмети, като опозиция на фабричното производство; широка употреба на нови и често скъпи материали; внимание към детайла и изработката; отхвърляне на предишните стилове в изкуството.

   Ар нуво обхваща всички форми на изкуството и дизайна: архитектура, мебелиерство, художествено стъкло, графичен дизайн, бижутерия, живопис, керамика, металопластика и художествен текстил. Така той създава ярък контраст между себе си и дотогавашните разбирания за разделение на изкуствата на изящни и приложни.

  Терминът ар нуво идва от името на парижка художествена галерия, наречена Maison de l'Art Nouveau (Дом на Новото изкуство), ръководена от френския търговец Зигфрид Бинг. В своята галерия Бинг излага не само картини и скулптури, но така също и керамика, мебели, произведения от метал и японско изкуство. Помещенията на галерията са с индивидуален външен вид, дело на художниците и архитектите на стила.

   До края на първото десетилетие на 20 век, ар нуво е вече разпространен из цяла Европа. Във Франция става известен още като стил Гимар, по името на архитекта Ектор Гимар, както и с името Ар нуво.

  Когато ар нуво превзема френския културен живот, се установяват два центъра на стила: единият е в Париж, групиран около търговеца Самюел Бинг, а другият е в Нанси и се развива под егидата на производителя и проектант Емил Гале. Най-тесните връзки между рококо и ар нуво се наблюдават в Нанси.